Svenska
English
Pål Bergström   2017-05-23 14:28

Vågar du utmana din bild av Syrien?

Största prövningen ligger i att våga ifrågasätta en bild förmedlad av medier du normalt litar på.

Tror du att Syriens president Bashar al-Assad är en grym diktator där kriget handlar om folkets kamp för frihet? Är du öppen för en annan förklaring?

”Growing up, our country was peaceful, beautiful and safe…Regime change policy has destroyed my country and forced my people to flee”
—Tima Kurdi, svägerska till döda pojken på stranden

Situationen är komplex men här några punkter av fakta som ger en annan bild av vad som sker i Syrien än den som presenteras av DN, SvD och SVT:

  1. Kongressledamot Tulsi Gabbard om Syrien
  2. General Wesley Clark tells of how Middle East destabilization was planned as far back as 1991
  3. Tima Kurdi: Mitt land blev förstört – Original: My country was destroyed
  4. Nafeez Ahmed: How The West Created ISIS
  5. Robert F. Kennedy, Jr: Why the Arabs Don’t Want Us in Syria?
  6. West ‘ignored Russian offer in 2012 to have Syria’s Assad step aside’

Det råder ingen tvekan om att det var ett misstag av Syrien att alliera sig med Sovjetunionen och att landet länge styrts med järnhand. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att USA, Storbritannien, Frankrike, med flera, under lång tid försökt ta kontrollen över Syrien.

Frågan är hur hårt styret egentligen varit och vilken information du kan lita på?

Bilden av Syrien i väst bygger på ett fåtal punkter av ”fakta” som sedan cirkulerar i mainstream media. Du kan lika gärna läsa Washington Post som Dagens Nyheter. I princip samma artiklar. Efter en tid kommer ”ny information” om grymheter, gasattacker, bombningar av sjukhus eller vad det nu kommer vara. Ser du mönstret? Samma bild, olika förpackningar, inga eller bristfälliga bevis.

Ett exempel är rapporten från Amnesty International om påstådda avrättningar i syriska fängelser som ges stor vikt i mainstream media. Men uppgifterna saknar handfasta bevis. Därmed inte sagt att det kan förekomma grymheter. Krig tar fram det värsta i människor oavsett sida.

Mycket tyder på att gasattacken i Idlib var en false flag av terrorister för att förstärka bilden av Assad som grym diktator. Vi vet att attacken 2013 sannolikt utfördes av rebeller / ISIS och att ISIS flitigt använt kemvapen.

Läs mer: NYT: ISIS Used Chemical Arms at Least 52 Times in Syria and Iraq, Report Says

Även om det ligger en del sanning i västmediers bild av Syrien och att vi måste lyssna på oppositionella innebär inte det att krig och total ödeläggelse är rätt väg. Se bara vad som hänt med Libyen.

Stora delar av det syriska folket sluter upp bakom Assads regim. Hade det varit en diktatur hade regimen rasat samman för länge sedan. Förmodligen det starkaste beviset för att västs bild är felaktig. Stödet kommer även från de som vill se politiska förändringar. Alternativet är ett land i kaos och under ledning av ISIS.

Man ska också vara klar över att vi i väst inte är så demokratiska som vi tror och att det finns en dold regeringsmakt som styr i bakgrunden. Dess existens är viktig att vara medveten om när vi ska förstå kriget i Syrien. Samma krafter som sannolikt stod bakom statskuppen i Ukraina. Assad och Ryssland är självfallet medvetna om detta.

Läs mer: Vote all you want. The secret government won’t change.

Som sagt, helheten är komplex. Syrien är egentligen ett proxykrig mellan å ena sidan västmakter under ledning av denna dolda maktsfär i USA och Ryssland tillsammans en allians av världens länder, plus starka och goda krafter i USA, på andra om världens monetära och ekonomiska system där nuvarande dollarsystem är på väg att rasa samman. Fast det är en annan historia.

Sammantaget tyder allt på att Syrien är utsatt för en invasion av väst tillsammans med Turkiet, Saudiarabien och Qatar. Man ger militärt och finansiellt stöd till ISIS och al-Qaida vilket fungerar som deras legosoldater.

Kriget satte stopp för en möjlig och fredlig demokratiprocess som redan tycktes vara på gång.

Mer fakta finner du på denna sida.